Povestea ochelarilor VR – cum a inceput?

Desi in ultimii ani “realitatea virtuala” a devenit tot mai cunoscuta, aceasta dateaza inca din anii 1800. Limitarile tehnologiei si perceptia oamenilor din acea perioada nu au ajutat la popularizarea dispozitivelor VR dar au ajutat la dezvoltarea lor in prezent.

In mod cert, VR-ul va creste si se va dezvolta contiunuu, pe masura ce tehnologia se maturizeaza.

Astazi iti prezentam o parte din inventile din trecut care au ajutat la dezvoltarea ochelarilor VR din zilele noastre.

1838 – Stereoscopul

In anul 1838, Sir Charles Wheatstone a inventat stereoscopul. Dispozitivul a fost folosit pentru examinarea stereogramelor, iluzii optice de adancime create cu ajutorul unor imagini plane.  Stereoscopul este bazat pe combinatia dintre prisme si oglinzi care ajuta persoanele sa vada imagini 2D in imagini 3D.

1929 – Primul simulator de zbor

Cunoscut ca si “Cutia Albastra”, primul simulator de zbor a fost inventat de Edward Trainer in anul 1929 si brevetat in 1931. Simulatoarele au devenit cunoscute in timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial cand au fost folosite pentru instruirea pilotilor, aceste dispozitive fiind folosite de peste 50.000 soldati.

(Sursa: scienceclarified.com)

1955 -   Sensorama

Cabina “Sensorama” a fost inventata in anul 1955 de catre Morton Heiling. Acesta a considerat ca teatrul poate fi o activitate care iti poate dezvolta toate simturile. Pe langa ecranul stereotipic, dispozitivul includea si difuzoare stereo, un scaun care vibra si esente parfumate.

(Sursa: timerime.com)

1960 – Primul display VR

In anul 1960, Morton Heiling a inventat primul display VR numit “Telesphere Mask”. Acest dispozitiv montat pe cap oferea atat imagini stereoscopice 3D cat si sunet stereo.

1961 – Headsight

In anul 1960 cei de la Philco Corporation au inventat un headset VR. Acesta era format din doua ecrane video pentru ambii ochi si un sistem de detectare a miscarilor.  Casca a fost proiectata pentru a fi utilizata intr-un sistem video cu circuit inchis, precum televizoarele. Aceasta tehnologie a contribuit la evolutia VR si a calculatoarelor.

 

(Sursa: glassdevelopment.wordpress.com)

1968 – Primul VR/AR

In 1968, Ivan Sutherland impreuna cu studentul sau, Bob Sproull, au inventat primul headset autentic VR din lume. Dispozitivul era prins in tavan cu lanturi din cauza greutatii foarte mari. De aici a primit numele de “Sabia lui Damocles”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Sursa: britannica.com)

1987 – Jaron Lanier si “VR”

Jaron Lanier a fost unul dintre fondatorii primei companii care a vandut dispozitive VR. Mai mult, este cunoscut ca si persoana care a inventat si promovat termenul “VR”.

(Sursa: flashbak.com)

1995 – Nintendo VR

Primul dispozitiv vandut special pentru functiile sale 3D a fost “Nintendo Virtual Boy”, comercializat incepand cu anul 1995. Desi dispozitivul a fost considerat un esec, acesta a ajutat la dezvoltarea ochelarilor VR din zilele noastre.

 

 

 

 

 

 

(Sursa: techspot.com)

This entry was posted in Fără categorie. Bookmark the permalink.

Comments are closed.